img

Cały ten cukier… odc.2

Jest taki film wyprodukowany w Australii, dokumentalny «cały ten cukier» który zresztą polecam, opowiada on historię zdrowego szczupłego trzydziestoletniego mężczyzny. Dla potrzeb eksperymentu przez 2 miesiące postanowił zjadać tyle cukrów co przeciętny Australijczyk, czyli ok. 160 g (w Polsce na głowę KAŻDEGO obywatela przypada ok 110 g, a więc oddzielając niemowlęta karmione piersią czy osoby zdrowo się odżywiające ta ilość będzie podobna).

Czytaj więcej
img

Cały ten cukier… odc. 1

Istnieje wiele różnych diet (sposobów odżywiania). Trwają spory czy lepsza jest dieta ubogowęglowodanowa, białkowa, tłuszczowa, bogato-węglowodanowa czy wegetariańska. Różnią się one w wielu elementach, każdy z twórców czy zwolenników konkretnych...

Czytaj więcej
img

Owoce kontra soki

W każdym supermarkecie, ogromną powierzchnię sklepu zapełniają półki z napojami, sokami, nektarami. Dodatkowo w każdym miejscu użyteczności publicznej możemy znaleźć automat z piciem, ponieważ...

Czytaj więcej
img

O tłuszczach ciąg dalszy

W poprzednim odcinku skupiłam się na najgorszych dla naszego zdrowia tłuszczach tzw tłuszczach trans, których naprawdę powinniśmy unikać. Ale przecież to tylko część tłuszczu zawartego w pokarmach.  Co z resztą?...

Czytaj więcej
img

CZY WARTO BAĆ SIĘ TŁUSZCZU?

Nauczono nas, że tłusto to niezdrowo. Że tłuszcz szkodzi zarówno sylwetce jak i wątrobie a szczególnie zły wpływ ma na choroby serca i układu krążenia. Ale co to znaczy tłusto?...

Czytaj więcej
img

KALORIE A NASZ MIKROBIOM

Nie chcemy przytyć a więc jemy mniej kalorycznie. Czy słusznie? Jak to jest z tymi kaloriami? Czy warto je liczyć? Pytanie postawione raczej przekornie bo oczywiście każdy wie, że im...

Czytaj więcej
img

PARĘ SŁÓW O DODATKACH DO ŻYWNOŚCI

„Nowoczesne jedzenie” Jedzenie jest nam niezbędne do życia, jest również źródłem przyjemności, dlaczego więc czasem szkodzi ? Przyczyny są różne ,przede wszystkim zmiana sposobu odżwiania. Coraz częściej korzystamy z produktów...

Czytaj więcej
img

JESTEŚ TYM CO JESZ

Świat pędzi do przodu a my razem z nim . Zaspokajanie potrzeb organizmu traktujemy jako konieczność, którą trzeba szybko załatwić i nie zatrzymywać się nad tym dłużej. Praca do późna,...

Czytaj więcej
img

TYLKO ŚWIEŻE PRODUKTY

Wychodząc naprzeciw potrzebie zdrowego jedzenia stworzyliśmy w naszej restauracji specjalnie dla Państwa menu, które zostało opracowane przez lekarzy zajmujących się zdrowym żywieniem oraz dietetyka. Nie stosujemy w naszej kuchni produktów...

Czytaj więcej